Henrik Carlsson's Blog

All things me.

Nej, återinförd ”värnplikt” kommer inte återupprätta ett svenskt invasionsförsvar | Cornucopia?

posted this note on

Säg för all del att ni drömmer om fornstora dagar och invasionsförsvaret eller åtminstone en totalförsvarsförmåga värd namnet, men tro inte att återinförd värnplikt kommer lösa det problemet. Återinförd värnplikt handlar om populism – dvs på pappret enkla och populära lösningar som inte löser några som helst problem. Via GU Ny och GSS/P har vi redan en frivillig värnplikt.

Är du för återinförd värnplikt är det bara att anmäla sig till GU Ny, för du har väl inte tänkt att någon annan ska vara den som genomför din önskade återinförda värnplikt? Även äldre kan göra GU Ny och Försvarsmakten tar nog gärna emot GSS/P under 40 års ålder – det finns GSS/T i 40-årsåldern iaf.

Att inte 72% av svenska folket, inte ens 72% från de yngre årskullarna, har sökt tjänst hos Försvarsmakten visar på att man egentligen inte alls stöder värnplikt utan bara att någon annan ska göra denna värnplikt, så man själv kan sussa gott om natten, utan tumme i munnen och utan snuttefilt.

– Nej, återinförd ”värnplikt” kommer inte återupprätta ett svenskt invasionsförsvar | Cornucopia?

Om det moraliska argumentet att vi människor inte är statens egendom och att värnplikt därmed är slaveri inte biter på dig så kanske Lars Wilderängs rent praktiska invändningar mot värnplikten få dig att förstå att det är en dålig idé.