Måtte oppositionen stoppa de dummaste idéerna
Regeringen Löfven är duktig på löften och symbolpolitik. Eftersom de regerar med Alliansens budget och saknar egen riksdagsmajoritet så blir det dock mycket snack och lite verkstad. Det bör alla som politiskt står till höger om Göran Greider vara glada för, för vad är det egentligen som lovas?
Vinster i välfärden ska begränsas
Jag är överlag emot politisk inblandning i näringslivet men jag kan också förstå varför man som politiker känner att skattepengarna, för det är de som är inkomsterna som sedan blir vinster, ska användas så effektivt som möjligt. Det är berömvärt.
Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket
Men då kanske man bör fundera ett varv längre än att automatiskt förutsätta att vinst är lika med slöseri. Till att börja med kan man titta på Skatteverkets definition av näringsverksamhet, dvs företagande:
Syftet med verksamheten ska vara att den går med vinst.
Men visst, sådana formuleringar kan ändras. Det man dock ska ta med sig från det är en fundering om vad vinst egentligen är. Vinst är effektiv användning av resurser. Om exempelvis en privatägd vårdcentral har lika nöjda kunder som motsvarande landstingsägd, samma lönenivåer för de anställda men ändå går med en stor vinst, kan det möjlighet tyda på att problemet ligger hos landstinget, inte hos det privata företaget? Kan det vara så att den stora monoliten den offentliga sektorn är en otroligt dålig förvaltare av våra pengar?
Det sägs gärna att vi som är för det nuvarande systemet är ”marknadsfundamentalister”, att vi inte ser längre än vad vår ideologiska näsa räcker. Men på vilket sätt är inställningen att offentligt alltid är bättre än privatdrivet något annat än ideologisk fundamentalism?
Kvotering i börsstyrelser
Regeringen hotar med att genom lagstiftning kvotera börsbolagsstyrelser så att en jämnare fördelning mellan män och kvinnor uppstår. Det verkar ju väldigt vällovligt och det är svårt att argumentera emot målet; ett mera jämställt samhälle. Men ändamålet helgar inte medlen.
Som sagt så är det inte förvånande att man från politiskt håll vill styra hur skattepengarna inom välfärden används. Men när politiker blandar sig i hur och av vilka privata företag – som agerar utanför välfärden – styrs, då är marknadsekonomin satt på undantag. Jag skulle tro att samtliga politiker och debattörer till höger om Göran Greider egentligen tycker att marknadsekonomin är en bra sak. Det spelar ingen roll hur stor omfördelning välfärdsstaten ägnar sig åt om det inte finns några resurser att omfördela och det är den fria marknaden som skapar dessa resurser. Så snälla politiker, ta er en rejäl funderare innan ni börjar göra marknaden mindre fri.