Henrik Carlsson's Blog

All things me.

Gentlemen & Gangsters

posted this on and tagged it with Böcker Gangsters Gentlemen TV shows

Jag hade tänkt rekommendera tv-serien Gentlemen & Gangsters som sändes i SVT runt nyår men det verkar tyvärr som att tiden då den finns på svtplay har tagit slut. Så du får helt enkelt hitta den på andra sätt.

Gentlemen & Gangsters är en filmatisering av Klas Östergrens böcker Gentlemen och Gangsters. Två olika böcker som släpptes med tjugofem års mellanrum. Gentlemen släpptes som film sent 2014 och nu har den alltså klippts samman med Gangstersmaterialet och gjorts till en miniserie om totalt sex timmar.

Jag började läsa Gentlemen för många år sedan och det är en sådan bok som tog otroligt lång tid att slutföra, inte för att den var dålig eller tungläst utan tvärtom för att den var så intressant och förtjänade att ta tid. I slutänden fick jag ta till ljudboken inläst av Björn Kjellman för att ta mig i mål första december 2014. Det är en brokig rövarhistoria om författaren Klas Östergrens möte med, och skildring av, bröderna Henry och Leo Morgan och om Sverige från fyrtiotal hela vägen fram till sjuttiotalets slut. Det är en historia som tar väldiga turer och som är proppfull med bikaraktärer varav somliga aldrig riktigt får ett avslut. En fantastisk bok helt enkelt!

Jag såg tv-serien när den sändes och fastnade för historien igen. Jag misstänker att serien kan vara rörig för den som inte läst åtminstone en av böckerna, eftersom det är så otroligt mycket som ska klämmas in på kort tid. Men den är spännande och framförallt otroligt snygg och stämningsfull.

I och med tittandet på serien fick jag alltså uppleva Gangsters också. Den delen av historien har jag svårare att komma överens med och sättet på vilken den får läsaren/tittaren att totalt omvärdera Gentlemen på är inte bara bra. Men jag är nyfiken, nyfiken på hur berättelsen är i bokform. Så idag har jag börjat lyssna på en ljudboksversion av Gangsters, läst av Reine Brynolfsson. Hittills har jag inga åsikter om den men det ska bli spännande att uppleva den.

Just det, jag höll på att glömma. Det var fantastiskt att i serien äntligen få höra Europa, Vittrande fragment. Vackert.