Henrik Carlsson's Blog

Soundtrack Pro

Häromdagen fick jag veta av Andrew att mitt blogginlägg om Soundtrack Pro hamnar väldigt högt uppe vid en Google-sökning efter just ”Soundtrack Pro”. Det gör ju att jag kanske borde skriva lite mer om det, nu när det har gått cirka en vecka sedan jag började använda det.

Till att börja med så vill jag klargöra att det är version 2.0.2 av Soundtrack Pro (STP) som jag använder. Det är den senaste uppdateringen av version 2 (som följer med Logic Studio 8). Numera finns Logic Studio 9 ute och i den ingår Sountrack Pro 3. Det är mycket möjligt att en del av de problem som jag har med STP har åtgärdats i version 3.

Soundtrack Pro är ett mycket intressant program på flera sätt. Jag har inte själv särskilt mycket erfarenhet av Final Cut Pro, men den lilla erfarenhet jag har säger mig att dessa båda program är mycket lite. Dessutom tycker både jag och mina kollegor att det känns väldigt enkelt. Enligt mig har det ett betydligt mer strukturerat användargränssnitt än Logic. Det är inte förrän nu som jag förstått att det i Logic Studio-paketet ingår ett ganska omfattande bibliotek av ljud för ljudläggning – människoskrik, ”rabba-dish”-trummor, explosioner, babyjoller etc. Inte överdrivet många ljudfiler men ändå mycket komplett.

Soundtrack Pro kan jobba i två lägen, multitracksläge och audioediteringsläge. I det senare fallet så blir den en mycket kraftfull ljudredigerare med funktioner som känns långt mer välutvecklade än de motsvarande i Logic eller Pro Tools. Dessutom kan det integreras i Logic. Istället för att jag öppnar min Logic-region i Sample Editor så kan jag göra det i Soundtrack Pro, direkt ifrån Logic. Mycket smidigt.

Nackdelarna med Soundtrack Pro är framförallt två stycken. Det är många paneler och flikar, precis som i Logic, vilket kan göra det rörigt. Det kan dock ganska enkelt lösas på samma sätt som i Logic, med hjälp av egendefinerade ”screensets”. Problemet är att dessa inte kan nås via snabbkommandon. För att växla från en fönsterinställning till en annan så måste jag gå via menyn vilket känns riktigt uselt eftersom det hämmar arbetsflödet.

Nackdel nummer två är att det har varit ganska instabilt. Jag har haft många krascher vilket känns väldigt tråkigt. Förhoppningsvis så rättas det till i version 3.

En sista sak. Soundtrack Pro ingår som en del både i Logic Studio och Final Cut Studio vilket är ett stort plus. Både ljud- och bildmänniskor har det ofta tillgängligt i sina datorer utan att ens veta om det.

Se där, det blev ett helt inlägg. Någon slags recension rent av. 🙂

Posted by Henrik on

Inga kommentarer

with permalink

Want to comment?

You can do so in a couple of ways:

Vill du kommentera?

Det kan du göra på ett par olika sätt: